Blåbärspaj

(glömde/hann inte ta kort innan det nästan var slut..)
(recept från mums.nu)
Ingredienser:
ca 250 g blåbär
1½ msk potatismjöl
½ dl strösocker
Smuldeg:
3/4 dl strösocker
1½ dl havregryn
1 dl vetemjöl
125 g smör
Gör så här:
Slå på ugnen på 225 grader. Häll upp blåbären i en pajform och strö över potatismjöl och socker.
Gör smuldegen genom att blanda allt till en smulig röra. Strö över det över blåbären.
Grädda i ugnen på ca 20-25 min.
Servera med vaniljsås eller glass.

Skavssauté med potatismos

Taget från Dahlqvists LCHF-bok..
Ingredienser:
2 paket viltmästarskav (240 g) (eller annan skav)
1 gul lök
1 paprika
2 tomater
2 dl creme fraiche/2 dl grädde (eller lite av båda)
dijon-senap
soja för färgens skull
salt/peppar
Gör så här:
Hacka löken och paprikan och bryn dem. Lägg det i en skål. Bryn skaven.
Lägg i löken och paprikan, plus tomaten som är hackad (och gärna skalad).
Häll i grädden/creme fraichen och låt koka ett par minuter på svag värme.
Smaksätt med senap, soja, salt & peppar.
Ät till:
LCHF-style; t.ex. smörstekta sockerärtor
annars potatismos:
Koka ett par potatisar, mosa dem och blanda i smör och grädde/mjölk. Salta
& peppra efter smak.

Flygande Kasper

Receptet påminner om flygande Jakob men detta är med kassler istället för
kyckling, därför döpte jag & Sussi det till Flygande Kasper.
(från metrobloggen)
Ingredienser:

ca 500g Kassler
3dl Grädde
1dl Creme fraiche
1dl Chilisås eller 0,5dl tomatpuré
100g Fetaost
1dl Cashew eller jordnötter
Peppar

Gör så här:
Skär kasslern i skivor och lägg dom i en ugnsform. De ska ligga var för sig. Blanda grädde och creme fraiche och smaka av med chilisåsen/tomatpurén. Peppra. Häll blandningen över kasslern. Smula över fetaosten och strö över nötterna.

Grädda cirka 20 minuter i 200 graders värme.


Jordnötskaka



Jordnötsbotten :
350 gram jordnötssmör
1 dl sirap
7-9 dl cornflakes ( Beroende på hur krispig du vill ha botten )
Tryffel:
460 gram mjölkchoklad ( 2 stora chokadkakor )
2 dl vispgrädde
Garnering
Grovhackade Pistagenötter

Gör så här :

Använd en rund form , med avtagbara kanter. Värm upp jordnötssmör och sirap i en kastrull ( Ska inte koka – utan bara bli mjukt )
Krossa ner cornflaksen ( jag hade Kellogs K )
rör om tills du får en krispig smet.
Arbeta ut smeten i formen, och ställ kallt medan du gör tryfflen.
Smält chokladen över vattenbad.
Under tiden värmer du upp grädden – tills den börjat koka.
Vispa sedan i den heta vätskan lite i taget i den smälta chokladen.
Vispa tills du fått en fin jämn smet.
Fyll på detta över jordnötsbotten – och ställ kallt gärna över natten.

Innan servering , grovhacka pistagenötter och strö över jordnötspajen

Äppelkaka med vaniljsås


Ingredienser, Äppelkaka
(recept från kokaihop.se)
2.5 dl vetemjöl
2.5 dl socker
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
1 ägg
100 g smält smör
3-4 äpplen (eller nån annan frukt eller andra bär)
Gör så här:
Slå på ugnen på 175 grader. Skala äpplena och skär dem i klyftor
Blanda ihop de torra ingredienserna, blanda i ägget och smälta smöret.
Blanda ihop allt och lägg röran på äppelklyftorna. Sätt in i ugnen ca 35 min.
Ingredienser, Vaniljsås
(recept från smulpaj.se)
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 ägg
1 msk strösocker
vaniljsocker
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser (utom vaniljsockret) i en kastrull, låt sjuda under omrörning.
Låt svalna och blanda sedan in vaniljsockret, ju mer desto godare ;)


Godaste chokladmint tårtan.






Chokladkaka:

1 dl kakao
2 dl grädde
2 dl socker
150 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk vanillinsocker
1 1/2 tsk bakulver
14 st fazermint

smörj och bröa formen. Blanda kakao, vätska och hälften av sockret i en kastrull. Koka upp blandningen och låt den kallna. rör det rumsvarma fettet och resten av sockret poröst. tillsätt ett ägg i sänder under om rörning. Rör ner chokladmjölken i smeten. Blanda mjölet med vaniljsocker och bakpulver och tillsätt sedan mjölblandningen. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen.


Chokladgrädde ( mellan tårtan)

2 dl grädde
2 msk kakao
2 msk socker

allt vispas ihop óch läggs sedan mellan tårtan på första lagret

det andra lagret brukar jag ha marsansås :)


Glasyr på tårtan

3/4 grädde
1 msk smör eller margarin
1 1/2 msk flrosocker
1 msk fytande glukos
100 gram mintchoklad ( fazer)

koka uoo grädde, matfett, florsocker och gluko i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt blockchokladen ( mintchokladen) bruten i mindre bitar.
rör glasyren slät.
bred på kakan i ett jämt lager

Dekorera!



God sås till kyckling




2 dl cream fraishe
2 dl vatten
3 msk kalvfond
2 msk vetemjöl
2 msk soja
1 tsk salt
2 kryddmått peppar
lite oregano.

Koka allt i 5 min och tillsätt sedan lite salt och peppar.


Inbakad kassler





1 kassler
smördeg fryst eller färsk
1 paket bonjour vitlök ( eller boursin vitlök)
rödvinsås
klyftpotatis
1 ägg

Gör så här:

Skär kasslern i bitar och ta bort kanterna.
skär smördegen i så många bitar som önskas

ta en kassler bit och smöra vitlökssmöret på, sätt sedan en till kassler på och snurra runt smördegen på.

När alla bitar är inbakade, pensla med ägg, sedan in i ugnen på 225 grader tillls knyterna fått bra färg

Servera med rödvinsås och klyftpotatis.

currykyckling


(Recept från matklubben.se)

2 st kycklingfileer
2 tsk curry
salt
peppar
1 st röd paprika
1 paket bacon
2 dl cream fraishe
jordnötter el cashewnötter
1 Tomat och banan ( brukar jag ha i)

Gör så här:

- strimla kycklingen
- stek i smör, strö över cyrry ,salt och peppar
- Strimla paprika och bacon och stek tillsammans med kycklingen
- Rör ner cream fraishen och låk koka 1 - 2 min, smaka av med curry och salt så du får önskad smak
- I med nötter, banan och tomat om man vill.

Stekt fläsk med löksås (bondsås)

Ingredienser:
rimmat sidfläsk
2 lökar
grädde
mjöl
smör att steka i
salt/peppar
Gör så här:
Skiva fläsket och stek.
Hacka och stek löken tills den blir mjuk. Häll på grädde och mjöl, låt koka upp.
Smaka av med salt/peppar.
Serveras med fördel till fläsket och kokt potatis.

Coleslaw

Ingredienser:
ca ½ vitkålshuvud
2-3 morötter
½ rödlök
½ purjolök
2-3 msk majonäs
3-4 dl creme fraiche
1-2 msk fransk senap
salt, peppar
Gör så här:
Riv morötterna och vitkålen (vitkålen kan rivas med en osthyvel). Hacka lök & skär purjon.
Blanda ihop alla ingredienser, men var försiktig med majonäsen och senapen.. Smaka av och
tillsätt mer av nåt om det behövs. Viktigt att hitta en bra balans och att det blir lagom "kladdig".
Den blir godare om den får stå i kylen och dra ihop sig lite innan servering.

Lax i foliepaket

Ingredienser: 4 paket
400 g laxfilé
en purjolök
3-4 potatisar
3 dl grädde
broccoli, blomkål
smör
ev. citronsaft
salt, peppar
Ugnsfolie
Gör så här:
Slå på ugnen, 200 grader.
Koka potatisen, broccolin och blomkålen. Skär laxen i bitar. Riv av folien i bitar (4st, 25x30 cm stora typ).
Lägg på lax, skivad purjolök, lite potatisbitar, broccoli, blomkål (eller annat om man vill ha det). Salta/peppra.
Lägg på en klick smör högst upp. Häll på lite grädde och gör paket (knyckla ihop liksom). Lägg dem i en ugnsform
och in i ugnen (eller grillen) ca 20 min eller tills laxen är klar.


Bouef bourguignon

Receptet kommer från Arla.se (jag har dock ändrat liiite)
Ingredienser:
ca 1 kg högrev
smör att steka i
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
3 lagerblad
1 tsk timjan
2 dl rödvin
2 1/2 dl köttbuljong
140 g tärnad bacon
8 steklökar
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner
Gör så här:
Skär köttet i bitar. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Lägg över det i en gryta.
Krydda med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och buljong.
Låt grytan koka under lock ca 1 1/2 tim (ju längre desto bättre, typ)  Skala lökarna, skala och
hacka vitlöken, dela svampen. Stek bacon, lök, vitlök och svamp i smör i stekpannan.
Lägg ner det i grytan och låt allt koka ytterligare ca 10 min.
Servera till: Kokt potatis, ev. gelé och rödbetor.

Baconlindad kycklingfilé med bonjour

Ingredienser: (2 pers)
2 kycklingfiléer
1 pkt bacon
1 liten burk creme bonjour, vitlök
2-3 dl grädde
½ hönsbuljongtärning
salt, peppar
Gör så här:
Slå på ugnen på 200 grader.
Skär ett snitt (på längden) i filéerna, fyll dem med bonjour.
Vira baconen runt filéerna, bryn dem så de får lite färg.
Lägg upp kycklingen i en ugnsform. Fortsätt använda samma
stekpanna till såsen, häll i grädden, resten av bonjour-osten,
buljongen och salta/peppra. Låt koka upp. Häll över såsen
över kycklingen och in i ugnen på ca 30-40 min (beroende på storlek).
Servera med t.ex. ris (eller broccoli á la LCHF)

Fläskfile och chorizo gryta




Har inget recept på detta utan hittade mest på men gott var det.

Det jag hade i var:

1 fläskfile
2 chorizo korvar
1 vitlök
cream fraishe
timjan
chili
salt
peppar
tomater

Man kan väl hitta på lite =)

gott med ris till!

Nästan skink och ostpaj


(receptet är taget från bloggfamiljen)

Ingridienser:
1
Paket skinka
ca 200g ost, gärna västerbottensost
5 ägg
4 dl grädde
salt och peppar
körsbärstomater (om man vill)

Gör så här:

hacka skinkan i mindre bitar och riv osten, lägg i den pajform

Blanda ägg och grädde och salt och peppar ordentligt, häll över skinkan & osten.

halvera några tomater och lägg ner. In i ungen i ca 25 min i 225 grader

Servera med en god kall sallad :)


Italienska köttbullar

4p (recept från menyse.com)
Ingredienser:
600 g köttfärs
½ dl havregryn
1 ägg
150 g fetaost
2 ½ dl turkisk yoghurt
250 g krossade tomater
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
salt/peppar

Gör så här:
Blanda ihop färs, havregryn, yoghurt, ägg, salt och peppar. Rulla till stora köttbullar och tryck in en fetaostkub i varje.
Hacka löken och vitlöken och fräs den i en kastrull, tillsätt tomaterna och salta/peppra. Låt puttra ca 10 min.
Bryn köttbullarna och lägg sedan över dem i tomatsåsen, smula i resten av fetaosten. Låt småkoka i ca 25 min.
Servera med pasta och kanske lite parmesan? ;)


Färsbiffar med getostyoghurt och ugnsstekta rotsaker

Receptet är från www.arla.se
Ingredienser (biffar):
400 g nötfärs
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk fransk senap
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl grädde
smör
Ingredienser (sås):
2 dl matlagningsyoghurt
100 g getost (typ chevre)
Gör så här:
Börja med att stoppa in rotsakerna i ugnen (225 grader), ta vad ni gillar,
morot, potatis, paprika, charlottenlök, broccoli...
Blanda färsen med äggulor, salt, peppar, senap och finhackad vitlök.
Tillsätt grädde och blanda till en jämn färs. Forma  biffar. Stek dem i
smör i en stekpanna på medelvärme ca 3 min per sida.
Mosa osten och och blanda den med matyoghurten.

Sambal-kött

(alltså mina bilder är ju inte vackra!)
Ingredienser:
Fläskkött (fläskfile, benfri kotlett eller nåt)
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1-2 msk köttfond
1 msk soya
sambal oelek efter smak
Gör så här:
Slå på ugnen, 175 grader.
Lägg ut köttet i en ugnsform.
Blanda ihop såsingredienserna i en bunke och häll över.
In med formen i ugnen, ca 1½ h.
Servera med ris eller nån god potatis.



Saras kycklinggryta

(bilden var väl inte sådär jättefin..)
Receptet kommer från Benjis systers kompis Sara, därav namnet :)

Ingredienser:
en grillad kyckling
Smör
2 tsk curry
1 gul lök
2 paprikor
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1/2 dl chilisås
2 msk citrosaft
soya
1 krm cayennepeppar
salt, vitpeppar
Gör så här:
Smält smör i en gryta. Fräs curry, lök, paprikor och vitlöksklyftorna. Blanda i creme fraiche, grädde, chilisås, citronsaft, soya, cayennepeppar, salt och vitpeppar. Låt koka i 20 minuter och blanda sist i den grillade kycklingen. Låt allt bli varmt. Servera med ris.

Hemmagjord pizza




Är en köpes botten men funkar lika bra =) man kan ju välja själv vad man vill ha

På denna var det :
Grillad kyckling, banan, ananas och den andra sidan hade jag salami och tomat och vitlök
sedan mozarellaost, och vanlig riven ost och sedan massa kryddor som curry, vitlök och pizzakrydda. Mumma!!=)


Rökig hamburgare m. coleslaw

Det här är LCHF-varianten, jag åt med vanligt hamburgebröd och pommes!

Ingredienser (burgaren):
400 g nötfärs
140 g bacon (tärnad)
2 vitlöksklyftor
1 tsk liquid smoke
1 dl grädde
1 msk grillkrydda
1 ägg
salt/peppar
Gör så här:
Stek baconen lätt, blanda den och alla andra ingredienser i en bunke.
Forma till burgare och stek dem.
Gott till; Cheddarost, knaperstekt bacon, sallad, tomat, rödlök..
Ingredienser (cole-slaw):
ca 1/3-1/2 vitkålshuvud
3-4 morötter
1/2 rödlök
dijonsenap
2 msk majonäs
5 dl creme fraiche
salt/peppar
Gör så här:
Riv vitkålen (lättast med en osthyvel) och även morötterna grovt.
Hacka löken. Blanda ihop det med creme fraichen, lite majonäs och lite senap.
Ta lite av allt först och smaka av ofta så en perfekt balans hittas ;)
Vissa vill ha mycket majonäs, andra mycket senap t.ex. Salta/peppra om det behövs.
Låt den helst stå ett tag i kylen så blir den ännu godare!

Entrecote m. morot/zucchinirösti

Ingredienser:

Köttet är "extra mörad entrecote i skivor" (vad det nu innebär..)
Lägg det i en marinad med olja, soya, lite fond och vitlök.
Röstin:
1 riven zucchini
några rivna morötter
smör att steka i
Rödvinssås:
2 shalottenlökar
lite smör
3-4 dl vin
2 dl vatten
lite soja
2 msk kalvfond
1 skvätt balsamvinäger
mjöl eller maizena till redning
salt/peppar
Gör så här:
Röstin:
Riv zucchinin och salta den, låt den rinna av lite på hushållspapper/kökshandduk/i sil.
Riv morötterna. Blanda ihop dessa och salta/peppra. Stek blandningen i en liten stekpanna
med smör (INTE snåla) på ganska hög värme, den ska bli frasig. Vänd när det går.
Såsen:
Hacka lökarna och fräs dem i smör, häll på vin, vatten, fond, vinäger och lite soja. Låt allt koka upp. Smaka av med salt/peppar och häll på mer av någon ingrediens om det behövs (mer vin är sällan fel). Om du vill sila såsen så gör det innan redningen.
Stek till sist köttet snabbt, nån minut per sida bara.
Mumma!

Bruschetta

Ingredienser:

2 (helst) lite övermogna tomater
en kruka basilika
1-3 vitlöksklyftor
olivolja
salt/peppar
bröd (lantbröd är perfa)

Gör så här: Skär tomaten, hacka basilikan, pressa vitlöken, blanda allt
och låt helst stå ett tag innan servering.. Rosta bröden lätt.

Hallonpannacottapaj




Pajdeg:
12 st digestivekex
75 g smält smör

Fyllning:
3 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
250 g hallon
250 g philadelphiaost

färska bär till garnering.

Gör så här:

Kör kex och smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten.  Låt stå i kylen medans blandningen görs.

Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden.  Ta bort kastrullen från  värmen och låt svalna något.

Mixa hallonen med mixer-stav eller i en matberedare till en pure. Rör ner philadelphian och puren i grädden. vispa till en slät kräm och häll den i pajformen.

Låt pajen stå i kylskåpen minst 3 timmar innnan servering. Servera gärna med färska bär.

Jätte gott =)

(receptet är från tasteline)


2 sorters fläskfilé med potatismos och en tomat/basilika sallad




Den kalla fläskfilén

En fläskfile
1/2 dl matolja
1/2 dl soja
1 1/2 tsk grillkrydda
1 1/2 tsk svartpeppar
2-3 vitlökar

Gör så här: Stek fläskfilen hel tills den får lite yta, sedan in i ugnen på 225 grader tills den är klar. Låt den svalna lite och sedan skär i tunna skivor

Blanda marinaden. Vill man ha lite mindre smak ta bara 2 vitlökar, jag gjorde det och den blev jätte god. I med fläskfilen i marinaden och ställ i kylen 1 dygn. Passar jätte bra till tomat/basilika salladen



Varma fläskfilen

2 dl grädde
2 dl creme fraiche
ca 1 dl soja
1 tsk sambal

Gör så här :

Blanda allting och häll över fläskfilen och ställ sedan in i ugnen på 225 grader i ca 40 min eller tills den är klar.


Tomat/Basilika sallad

1 kruka basilika
1 paket körsbärstomater
1 vitlök
olivolja
fetaost

Hacka tomater och basilika, lägg i en skål, pressa en vitlök och häll sedan på olivolja och blanda med fetaost. klart!


Toast med rökt renkött



1 dl creme fraiche
100 g rökt renstek
pepparrot ca 2 tsk
1 msk persilja
västerbottenost
(1 dl rödlök)
Brödskivor ca 2 st/person


Gör så här:  Finhacka köttet och löken, riv pepparroten och persilja och blanda allt med creme fraichen. Sätt blandningen på brödskivan och lägg sedan ost på.
In i ungen på 250 grader i 10 min.
Servera gärna med avokado och en sallad. MUMMA

Guacamole

Ingredienser:

2 avokado
½ hackad tomat
2 pressade vitlöksklyftor
½ dl creme fraiche/gräddfil/naturell yoghurt
lite pressad citronsaft
lite cayennepeppar
salt
Blanda ihop allt. Lämna kärnan i tills den ska ätas, annars blir den lätt gråbrun :)

Ost&Broccolisoppa

Ingredienser:
ca 700 g broccoli (fryst går prima)
1 grönsaksbuljongtärning
2-3 dl riven ost
1 gul lök
grädde, mjölk, vatten
Salt, peppar
Gör så här:
Stek lök lätt.
Koka upp broccolin och häll av nästan allt vatten, släng i löken.
Häll på lagom mycket vätska (välj själv hur mycket av varje),
jag gillar när den är krämig (=rätt mycket grädde).
Mixa ihop allt med en mixerstav. I med buljongen, koka upp.
Sätt i osten och låt den smälta, salta/peppra efter smak.
Servera gärna med ett ägg i.

Sesambröd

LCHF-style
Ingredienser:
1 msk fiberhusk
2 dl skalade sesamfrön
1 tsk bakpulver
2 dl riven ost (eller en liten burk keso, på bilden ovan är det med keso)
3 ägg
krossat linfrö eller andra frön efter smak

Gör så här
Blanda alla torra ingredienser plus ost. Tillsätt äggen och rör ihop till en jämn massa. Häll massan på en bakpappersklädd plåt. Bred ut massan tunt med en slickepott. Grädda i 225 grader i 9 min. Låt svalna och skär i lämpliga bitar.

RSS 2.0