Kycklingfilé med potatisgratäng

Kyckling:
Linda in kycklingfiléerna i bacon och bryn lätt. Sätt in dem i ugnen, 175 grader, tills innertemperaturen är ca 70 grader.
Potatisgratäng: (från tasteline)
Skala och skiva ca 1 kg potatis, 2 vitlöksklyftor och 1 purjolök.
Lägg ner allt i en kastrull, häll på ca 3 dl mjölk, 2.5 dl grädde och salta rejält.
Koka upp och låt koka tills potatisen är mjuk. Smaka av och salta/peppra vid behov. Häll upp allt i en smörad ugnsform, strö på ost och gratinera i ugnen, 240 grader, ca 15 min. Ta ut den ur ugnen och låt den vila under folie ca 15-20 min.

Stark tomatsoppa m. turkisk yoghurt

Ingredienser:
2 burkar krossade tomater (gärna med smak, jag tog en med vitlök/chili & en med örter)
1 gul lök
2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
Cayennepeppar, chili
Salt, peppar
Gör så här:
Bryn löken i smör i en kastrull. Häll i krossade tomater och vitlöken och låt koka upp.  Mixa det sedan till en slät soppa. Blanda i creme fraichen och kryddorna och koka upp igen. Smaka av och krydda mer vid behov.. Servera med en klick turkisk yoghurt och strö på lite ost!

Kräftstjärtspasta

(med inspiration från kenzas blogg)
Ingredienser:
en burk kräftstjärtar
några champinjoner
en paprika
en gul lök
en fiskbuljongtärning
en burk creme fraiche
en röd chili
2 vitlöksklyftor
cayennepeppar, salt, citronpeppar
Gör så här:
Fräs champinjonerna, löken och chilin så de blir mjuka. Lägg i paprikan och vitlöken.
Lägg i cremefraichen, buljongtärningen och kryddorna. Koka upp. Lägg i kräftstjärtarna
på slutet, de ska bara bli varma (blir sega annars!).
Servera med tagliatelle, mumma!

Köttsoppa med klimp

Ingredienser:
Älgkött (på ben)
Morötter
Potatis
Palsternacka
Köttbuljong
Purjolök
Kryddpeppar, lagerblad
Gör så här:
Koka upp vatten och kött, låt koka ca 15-20 min så rester lossnar (blod och sånt).
Koka upp nytt vatten och lägg i köttet, kryddpeppar (6-7 st), skivad purjolök, buljongtärning (2-3 st) och lagerblad (2-3 st). Låt koka tills köttet lossnar från benet (c 1 h). Ta upp köttet och skär bort lagoma bitar från benet. Lägg i skivade morötter, potatis, palsternackaoch annat man vill ha i. Koka tills de blir mjuka. Salta efter smak.
Klimp:
1 ägg
1 dl mjölk
lite salt (eller ja, ganska mycket)
mjöl (börja med 2 dl, ta mer eftersom)
Blanda ihop allt så det blir lagom kladdigt (lite kladdigare än en bulldeg typ).
Ta lite smet/deg med en sked och lägg i kokande vatten. När den flyter upp är den klar.

RSS 2.0