Kalops

Ingredienser:
800 g högrev
2 gula lökar
2 morötter
½ purjolök
1 lagerblad
6 dl vatten
3-4 msk vetemjöl
kryddpepparkorn, vitpeppar, salt
Gör så här:
Skär köttet i kuber och bryn det. Skala och skiva lökarna, morötterna och purjolöken. Lägg i den gula löken tillsammans med köttet och häll i kryddorna (och lagerbladet) och vattnet. Låt koka upp och sen sjuda i ca 1 h. Lägg i morötterna och purjolöken och låt koka ytterligare ca 15 min (eller tills köttet känns mört). Red kalopsen med lite mjöl. Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis och rödbetor.

Krämig fisksoppa

Ingredienser:
400 g fisk, vi körde på torskfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
5 dl vatten
1 dl vitt vin
1 burk kräftost (400 g)
2 fiskbuljongtärningar
lite creme fraiche
salt, peppar
hackad dill
Gör så här:
Hacka löken och skiva morötterna i smala strimlor i en kastrull. Bryn dem. Häll på vin, vatten och buljongtärningarna. Låt koka ett par minuter. Häll i mjukosten och pressa i vitlöken, rör om. Blanda i lite creme fraiche, salta och peppra. Smaka av. Häll i den tärnade fisken och låt sjuda tills den är genomkokt. Strö i dillen och servera med vitlöksbröd.

Morbergs sjömansbiff

Ingredienser:
ca 1 kg nötytterlår
12-13 potatisar
5 gula lökar
33 cl öl
6-7 dl vatten
2 buljongtärningar
1 msk tomatpuré
salt, peppar
Gör så här:
Skiva köttet i ca 0.5 cm tjocka skivor. Vänd dem i mjöl och bryn dem. Skiva och bryn tre av lökarna. Stoppa köttet i en stor kastrull/stekpanna, tillsätt tomatpurén, 3 dl öl, 3 dl vatten, en buljongtärning och löken. Låt koka upp och sen puttra i ca 1 ½ timme, tills köttet blir mört. Smaka av med salt och peppar. Då köttet kokat ca 1 h kan du skala och skiva upp potatisen och resterande lökarna. Bryn allt och sätt det i en annan kastrull, häll på öl (det som är kvar), vatten(ca 3 dl) och andra buljongtärningen. Låt koka tills potatisen är mjuk. Häll bort potatisvattnet och häll i potatisen i kastrullen med kött. Rör om och smaka av.
Servera med saltgurka och/eller rödbetor.

Sockerkaka med vaniljfyllning

Ingredienser (kakan):
2 ägg
2½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
lite salt
ströbröd
Gör så här:
Slå på ugnen, 175 grader. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker så det blir poröst. Smält 50 g smör och blanda det med mjölken. Häll det i äggblandningen och rör om. Blanda ihop mjöl, bakpulver och lite salt och blanda ihop det med det andra. Häll smeten i en bröad sockerkaksform och sätt in i ugnen ca 25 min.
Medan kakan svalnar kan du göra vaniljkrämen.
Ingredienser (vaniljkräm):
En fuskvariant då jag inte hade någon vaniljstång hemma..
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
2-3 (eller mer) vaniljpulver
Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienserna utom vaniljpulver i en kastrull och koka upp. Vispa hela tiden så det inte blir klumpar eller bränns. Tag av från plattan när konsistensen känns lagom tjock. Låt den svalna. Blanda i så mycket  vaniljpulver så det smakar bra.
Dela sockerkakan och bred på vaniljkrämen, pudra över florsocker.

Lammstek med hasselbackspotatis

Ingredienser:
1 kg lammstek med ben
olja
1/2 kruka färsk rosmarin
1-2 vitlöksklyftor
citronsaft
salt, peppar
potatis
smör
ströbröd
Gör så här:
Förbered steken ett par timmar innan tillagning genom att sticka hål på flera ställen och sticka ner skivad vitlök och rosmarin i hålen. Gnid in steken i olja och citronsaft, salta och peppra. Låt den stå så ett par timmar och sätt sedan in den i ugnen, 175 grader, tills innertemperaturen är ca 65 grader, rulla in den i folie och låt stå ca 15 min. Gör hasselbackspotatisen genom att skära flera snitt i potatisarna, pensla på smör och ströbröa dem. Salta. In i ugnen ca 225 grader i ca 40 min. Strö ev. på ost i slutet.
Skär upp (tälj bitar) av lammsteken och servera med hasselbackspotatisen, sallad och en sås (vi hade vitlökssås).

"Gyllene kålpudding"

Receptet kommer från Aftonbladets Wellnesstidning.
Ingredienser:
500 g älgfärs
600 g riven vitkål
1 hackad gul lök
1 köttbuljongtärning
1 tsk salt
1 dl grädde
(1 dl okokt fullkornsris) - kan uteslutas
riven ost
Gör så här:
Koka kålen ca 15 min så den mjuknar. Bryn under tiden färsen och fräs löken. Blanda ihop dem och smula ner buljongtärningen. Salta och peppra efter smak. Häll i kålen och blanda. Tillsätt grädden (och ev. riset). Lägg blandningen i en ugnsform och sätt in den i ugnen, 200 grader ca 40 min. Strö över osten då det är ca 10 min kvar. Servera gärna med lingonsylt.

Kinesisk kycklinggryta

Ingredienser:
2-3 kycklingfiléer
2-3 tsk sambal oelek
3 msk mjöl eller maizena
½ purjolök
2 paprikor
2 dl hönsbuljong
½ dl hoisinsås
lite vitvinsvinäger (helst japansk)
soja
lite socker
en vitlöksklyfta
cayennepeppar
salt
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar och blanda den med sambal oelek, mjöl och lite salt. Låt den gärna stå ett par timmar.
Gör såsen i en kastrull genom att blanda hönsbuljongen, hoisinsåsen, vinäger, pressad vitlök och soja. Låt koka upp och smaka av med lite socker, cayennepeppar och salt. Ev. behövs mer av någon av de andra ingredienserna, smaka dig fram. Fräs kycklingen, strimla löken och paprikan och lägg i dem i stekpannan också. Häll över såsen och låt koka ihop. Red den vid behov. Servera med nudlar eller ris (fullkornsris på bilden).

Köttfärslimpa m. gräddsås

Ingredienser:
400 g nötfärs
1 gul lök
1 ägg
2-3 msk ströbröd
en skvätt grädde
salt, peppar, aromatkrydda
grillolja
smör
till såsen behövs mer grädde, kalvfond och ev. lite mjöl
Gör så här:
Blanda ihop färsen och forma till två limpor (eller en stor). Pensla dem med grillolja och lägg på en klick smör. Sätt in i ugnen, 175 grader, ca 45 min.
Ta stekskyn då limporna är klara och häll den i en kastrull, blanda i grädde och kalvfond. Red ev. med lite mjöl. Smaka av med salt/peppar/aromat.
Servera med kokt potatis.

Mexican Chili-bacon och pasta

Detta är en rätt som går snabbt att tillaga och är enkelt och väldigt god =)




(Medveten att bilden inte är den läckraste :P)

Ingredienser:

Pasta
Bacon
Creme fraichee - mexican chili
körsbärstomater

Gör så här:

Koka pastan, jag använde fullkornsspaghetti. Stek baconen och sen i med körsbärstomaterna hackade i mindre bitar. I med creme fraichen. Det går givetvis att använda annan smak men jag tycker det blir så gott med mexican chili. När pastan kokat klart, i med den i stekpannan med baconen och rör om. Klart!!

Bounty




4 msk smält smör
5 dl cocosflingor
4 dl florsocker
5 msk grädde
Forma detta till en smet. Är den för lös = mer florsocker, För torr = mer grädde

Forma till lagom stora bitar, doppa i smält blockchoklad, eller marabou och ställ in i frysen.

Russinkakor




Ingredienser:

200 gram smör
1,75 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1,5 dl russin

Gör så här:

Rör smör och socker mjukt och smidigt i en skål. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och russin. Tillsätt mjölblandingen med smöret och sockret och blanda samman till en deg.

Forma små bollar, tryck till den lätt med handen, lägg dem glest på en plåt. De flyter ut ganska mycket så se till att de finns gott om plats runt varje kaka.

Grädda i ugenn på 175 grader i 10 min.

Kassler och broccoligratäng

Ingredienser:

400 g kassler
morötter
broccoli
paprika
tomater
(Man får ta lite efter känsla och tycke hur mycket man vill ha av allt)

Ostsås:

1,5 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
3 dl grönsaksbuljong (vatten + buljongtärning)
1,5 dl riven ost
1/2 krm paprikapulver
1 dutt cayennepeppar
salt

Gör så här:

Lägg paprika, tomater, riven morot och broccoli i en ugnsform, lägg sedan i kasslern i bitar.




Gör ostsåsen. Blanda alla ingredienser och värm upp såsen, häll sedan över grönsakerna och kasslern, riv även över lite ost och sen in i ugnen på 225 grader i ca 20 min eller tills gratängen fått en fin färg.

Servera med potatis eller ät som den är =)



Godaste grytan



Ingridienser:

600 g bogfläsk eller skinka ( jag har även använt fläskfile och lövbiff som funkar lika bra)
1 purjolök
1 grön paprika

3 dl grädde
1 dessertost med paprikasmak
1 buljongtärning


1 tsk curry
1tsk paprikapulver
salt
peppar
1-2 tsk vetemjöl

banan

Gör så här:

Skär köttet i bitar, strimla paprikan och hacka purjolöken. Detta ska stekas och sätt sedan i en ugnsform.

Värm grädden, dessertosten, buljongträningen och vetemjölen i en kastrull. Tillsätt sedan kryddorna + vetemjölen. Häll över köttet i ugnsformen och in i ungen på 225 grader i 20 min.

Ta ut formen efter 20 min och tillsätt skivad banan, sedan i ugnen igen i 5 - 10 min så bananerna får lite färg.
Servera med ris och en sallad.

En riktigt god gryta :)

Godaste chokladkolan


Receptet kommer från http://www.recepten.se/recept/chokladkola.html?cid=696420
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
½ dl kakao
1½ msk vaniljsocker
Gör så här:
Häll/lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull (inte för låg så det kokar över). Slå på plattan på max tills smöret smält, rör om under tiden. När det börjar koka kan du dra ner på 1:an (bara det fortsätter koka). Rör om lite då och då. Stoppa ner en digital termometer i smeten, den blir (enligt mitt tycke) perfekt då den är 124 grader, då är den lite hård men liksom smälter i munnen. För mig tar det nästan alltid 1-2 h för kolan att bli klar. Ta en liten ugnsform (20x30 cm ca) och lägg bakplåtspapper i den. Häll i kolan och låt den svalna. Klipp/skär i lagom stora bitar.

Marias fetaostlax med marinerade rotsaker

(B's systers recept)
Ingredienser:
400 g laxfilé
15 cm purjolök
1 burk creme fraiche
1 block fetaost
1 hårdkokt ägg
citronpeppar
rotsaker, t.ex. morötter, palsternacka, kålrot och rotselleri)
½ dl vit balsamvinäger
1 dl olivolja
1 dl finhackad dill
½ rödlök
1 msk honung
1 msk citronsaft
Gör så här:
Finhacka purjolöken och ägget, blanda de med creme fraichen. Smula i fetaosten och krydda med citronpeppar. Bred ett tjockt lager av krämen på laxfiléerna (som du lagt i en ungsform). Sätt in i ugnen, 200 grader, ca 20 min.
Gör stavar av rotsakerna och koka dem al dente. Under koktiden kan du göra marinaden genom att blanda vinäger, olja, dill, rödlök, honung och citronsaft. När rotsakerna är klara häller du bort vattnet och häller på marinaden. Låt de gärna dra nån minut så de får lite smak av marinaden.
Mumma!

RSS 2.0