Kycklingpaj

Receptet kommer från min pojkväns syster (Maria) och hennes vänner..

Deg:

100 g smör
ca 8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
½ tsk salt

Gör så här:
Knåda (eller använd matberedare) ihop alla ingredienser till en smidig deg. Spara ungefär en fjärdedel av degen till locket. Kavla ut resten så att den täcker botten och kanter på en stor pajform. 

Fyllning:
1 grillad kyckling
2 pkt bacon
ca 500g fryst broccoli
1 liten purjolök
200 g färska champinjoner
1-2 vitlöksklyftor
ca 2 dl grädde
½ dl chilisås
1 msk tomatpuré
2 msk kalvfond
ev lite soja
salt & peppar

Gör så här:

Börja med att fräsa den frysta broccolin i en stor panna. Lägg sedan i bacon och purjolök. Skiva svampen och stek i smör i en separat panna så de får lite färg. Rensa kycklingen och lägg i den och svampen i pannan med det andra. Pressa i vitlöken och blanda i övriga ingredienser. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite soja för färgens skull. 

Häll fyllningen i formen. Kavla ut resterande deg till ett lock som läggs på och nyps fast runt kanten.

Grädda pajen i 20 minuter i mitten av ugnen på 200 grader.
Servera med en sallad och lite gräddfil eller aioli.

Blåbärs och citronpaj med kolaglasyr



Mördegsskal

2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 msk socker
125 g smör eller margarin

Fyllning

4 ägg
1 dl socker
2 msk potatismjöl
1/2 dl vispgrädde
1 dl saft från citron
finrivet skal från citron
3 dl färska blåbär

kolasås

3/4 dl vispgrädde
2 msk socker
s msk ljus sirap
1 msk smör eller margarin


- Sätt ungen på 200 grader

- mördegsskal: hacka snabbt samman alla ingredienser till mördegen. tryck ut degen jämnt i botten och en bit uoo på kanten i en bakform. ställ i kylskåp i  va 30 min

- Förgrädda pajskalet  i nedre delen av ugnen i  ca 10 min

- fyllning. Vispa samman ägg och socker lätt, sikta ner potatimjölet och rör om. Tillsätt grädde, citronsaft och skal. rör smeten slät. häll smeten i mördegsskalet och strö över blåbären.

- ställ in formen i nedre delel i ugnen och grädda i 12,15 minuter. Fyllningen bör inte vara helt fast, utan kalddig i mitten då pajen är färdig. den stelnar ytterligare efter gräddningen. ta ut pajen och låt pajen kallna.

- kolassås. mät upp alla ingridiensr, utom matfettet, i en kall kastrull. värm upp under omrörning och låt koka i ca 5 minuter. eller tills den börja tjockna någor. ta kastrullen från värmen och rör ner matfettet.

- ringa över kolasåsen,

RSS 2.0