Kalops

Ingredienser:
800 g högrev
2 gula lökar
2 morötter
½ purjolök
1 lagerblad
6 dl vatten
3-4 msk vetemjöl
kryddpepparkorn, vitpeppar, salt
Gör så här:
Skär köttet i kuber och bryn det. Skala och skiva lökarna, morötterna och purjolöken. Lägg i den gula löken tillsammans med köttet och häll i kryddorna (och lagerbladet) och vattnet. Låt koka upp och sen sjuda i ca 1 h. Lägg i morötterna och purjolöken och låt koka ytterligare ca 15 min (eller tills köttet känns mört). Red kalopsen med lite mjöl. Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis och rödbetor.

Krämig fisksoppa

Ingredienser:
400 g fisk, vi körde på torskfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
5 dl vatten
1 dl vitt vin
1 burk kräftost (400 g)
2 fiskbuljongtärningar
lite creme fraiche
salt, peppar
hackad dill
Gör så här:
Hacka löken och skiva morötterna i smala strimlor i en kastrull. Bryn dem. Häll på vin, vatten och buljongtärningarna. Låt koka ett par minuter. Häll i mjukosten och pressa i vitlöken, rör om. Blanda i lite creme fraiche, salta och peppra. Smaka av. Häll i den tärnade fisken och låt sjuda tills den är genomkokt. Strö i dillen och servera med vitlöksbröd.

Morbergs sjömansbiff

Ingredienser:
ca 1 kg nötytterlår
12-13 potatisar
5 gula lökar
33 cl öl
6-7 dl vatten
2 buljongtärningar
1 msk tomatpuré
salt, peppar
Gör så här:
Skiva köttet i ca 0.5 cm tjocka skivor. Vänd dem i mjöl och bryn dem. Skiva och bryn tre av lökarna. Stoppa köttet i en stor kastrull/stekpanna, tillsätt tomatpurén, 3 dl öl, 3 dl vatten, en buljongtärning och löken. Låt koka upp och sen puttra i ca 1 ½ timme, tills köttet blir mört. Smaka av med salt och peppar. Då köttet kokat ca 1 h kan du skala och skiva upp potatisen och resterande lökarna. Bryn allt och sätt det i en annan kastrull, häll på öl (det som är kvar), vatten(ca 3 dl) och andra buljongtärningen. Låt koka tills potatisen är mjuk. Häll bort potatisvattnet och häll i potatisen i kastrullen med kött. Rör om och smaka av.
Servera med saltgurka och/eller rödbetor.

Sockerkaka med vaniljfyllning

Ingredienser (kakan):
2 ägg
2½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
lite salt
ströbröd
Gör så här:
Slå på ugnen, 175 grader. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker så det blir poröst. Smält 50 g smör och blanda det med mjölken. Häll det i äggblandningen och rör om. Blanda ihop mjöl, bakpulver och lite salt och blanda ihop det med det andra. Häll smeten i en bröad sockerkaksform och sätt in i ugnen ca 25 min.
Medan kakan svalnar kan du göra vaniljkrämen.
Ingredienser (vaniljkräm):
En fuskvariant då jag inte hade någon vaniljstång hemma..
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
2-3 (eller mer) vaniljpulver
Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienserna utom vaniljpulver i en kastrull och koka upp. Vispa hela tiden så det inte blir klumpar eller bränns. Tag av från plattan när konsistensen känns lagom tjock. Låt den svalna. Blanda i så mycket  vaniljpulver så det smakar bra.
Dela sockerkakan och bred på vaniljkrämen, pudra över florsocker.

Lammstek med hasselbackspotatis

Ingredienser:
1 kg lammstek med ben
olja
1/2 kruka färsk rosmarin
1-2 vitlöksklyftor
citronsaft
salt, peppar
potatis
smör
ströbröd
Gör så här:
Förbered steken ett par timmar innan tillagning genom att sticka hål på flera ställen och sticka ner skivad vitlök och rosmarin i hålen. Gnid in steken i olja och citronsaft, salta och peppra. Låt den stå så ett par timmar och sätt sedan in den i ugnen, 175 grader, tills innertemperaturen är ca 65 grader, rulla in den i folie och låt stå ca 15 min. Gör hasselbackspotatisen genom att skära flera snitt i potatisarna, pensla på smör och ströbröa dem. Salta. In i ugnen ca 225 grader i ca 40 min. Strö ev. på ost i slutet.
Skär upp (tälj bitar) av lammsteken och servera med hasselbackspotatisen, sallad och en sås (vi hade vitlökssås).

"Gyllene kålpudding"

Receptet kommer från Aftonbladets Wellnesstidning.
Ingredienser:
500 g älgfärs
600 g riven vitkål
1 hackad gul lök
1 köttbuljongtärning
1 tsk salt
1 dl grädde
(1 dl okokt fullkornsris) - kan uteslutas
riven ost
Gör så här:
Koka kålen ca 15 min så den mjuknar. Bryn under tiden färsen och fräs löken. Blanda ihop dem och smula ner buljongtärningen. Salta och peppra efter smak. Häll i kålen och blanda. Tillsätt grädden (och ev. riset). Lägg blandningen i en ugnsform och sätt in den i ugnen, 200 grader ca 40 min. Strö över osten då det är ca 10 min kvar. Servera gärna med lingonsylt.

Kinesisk kycklinggryta

Ingredienser:
2-3 kycklingfiléer
2-3 tsk sambal oelek
3 msk mjöl eller maizena
½ purjolök
2 paprikor
2 dl hönsbuljong
½ dl hoisinsås
lite vitvinsvinäger (helst japansk)
soja
lite socker
en vitlöksklyfta
cayennepeppar
salt
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar och blanda den med sambal oelek, mjöl och lite salt. Låt den gärna stå ett par timmar.
Gör såsen i en kastrull genom att blanda hönsbuljongen, hoisinsåsen, vinäger, pressad vitlök och soja. Låt koka upp och smaka av med lite socker, cayennepeppar och salt. Ev. behövs mer av någon av de andra ingredienserna, smaka dig fram. Fräs kycklingen, strimla löken och paprikan och lägg i dem i stekpannan också. Häll över såsen och låt koka ihop. Red den vid behov. Servera med nudlar eller ris (fullkornsris på bilden).

Köttfärslimpa m. gräddsås

Ingredienser:
400 g nötfärs
1 gul lök
1 ägg
2-3 msk ströbröd
en skvätt grädde
salt, peppar, aromatkrydda
grillolja
smör
till såsen behövs mer grädde, kalvfond och ev. lite mjöl
Gör så här:
Blanda ihop färsen och forma till två limpor (eller en stor). Pensla dem med grillolja och lägg på en klick smör. Sätt in i ugnen, 175 grader, ca 45 min.
Ta stekskyn då limporna är klara och häll den i en kastrull, blanda i grädde och kalvfond. Red ev. med lite mjöl. Smaka av med salt/peppar/aromat.
Servera med kokt potatis.

RSS 2.0