Godaste chokladkolan


Receptet kommer från http://www.recepten.se/recept/chokladkola.html?cid=696420
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
½ dl kakao
1½ msk vaniljsocker
Gör så här:
Häll/lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull (inte för låg så det kokar över). Slå på plattan på max tills smöret smält, rör om under tiden. När det börjar koka kan du dra ner på 1:an (bara det fortsätter koka). Rör om lite då och då. Stoppa ner en digital termometer i smeten, den blir (enligt mitt tycke) perfekt då den är 124 grader, då är den lite hård men liksom smälter i munnen. För mig tar det nästan alltid 1-2 h för kolan att bli klar. Ta en liten ugnsform (20x30 cm ca) och lägg bakplåtspapper i den. Häll i kolan och låt den svalna. Klipp/skär i lagom stora bitar.

Marias fetaostlax med marinerade rotsaker

(B's systers recept)
Ingredienser:
400 g laxfilé
15 cm purjolök
1 burk creme fraiche
1 block fetaost
1 hårdkokt ägg
citronpeppar
rotsaker, t.ex. morötter, palsternacka, kålrot och rotselleri)
½ dl vit balsamvinäger
1 dl olivolja
1 dl finhackad dill
½ rödlök
1 msk honung
1 msk citronsaft
Gör så här:
Finhacka purjolöken och ägget, blanda de med creme fraichen. Smula i fetaosten och krydda med citronpeppar. Bred ett tjockt lager av krämen på laxfiléerna (som du lagt i en ungsform). Sätt in i ugnen, 200 grader, ca 20 min.
Gör stavar av rotsakerna och koka dem al dente. Under koktiden kan du göra marinaden genom att blanda vinäger, olja, dill, rödlök, honung och citronsaft. När rotsakerna är klara häller du bort vattnet och häller på marinaden. Låt de gärna dra nån minut så de får lite smak av marinaden.
Mumma!

Tortellini med kabanossås

Ett sätt att piffa upp tortellinin..
Ingredienser:
2 paket färsk tortellini (valfri fyllning)
1 paprika
1 paket (270 g) kabanosskorvar  (COOP's rekommenderas, 92% kött!)
2 dl lätt creme fraiche
2 msk chilisås
en gnutta tomatpuré
ev. soya för färgens skull
salt, peppar
Gör så här:
Tärna paprikan och stek den tillsammans med korvarna. Häll på creme fraiche, chilisås och tomatpurén. Häll på lite soya. Smaka av med salt/peppar. Servera korv"såsen" med nykokt tortellini.
Snabb, god och enkel vardagsmat :)

Ugnslax med god sås


Maten är ett ihopkok av det vi hade hemma, men gott blev det :)
Ingredienser:
400 g laxfilé
½ purjolök
lite prästost
3/4 dl vatten
3/4 fiskbuljongtärning
2 dl grädde
1½ dl creme fraiche
2 tsk dijonsenap
lite dill
1-2 msk rom (stenbitsrom t.ex.)
salt, citronpeppar
Gör så här:
Lägg laxen i en ugnsform, salta och citronpeppra. Strö över lite ost och sen skivad purjolök. Sätt ugnen på 225 grader. Gör såsen på spisen i en kastrull genom att blanda vatten, buljong, grädde, creme fraiche och senap. Låt det koka upp, blanda i rommen och dillen. Smaka av, salta/peppra vid behov. Häll såsen över laxen och sätt in det i ugnen, 20 min. Servera med kokt (eller pressad) potatis.

Mustig köttfärssoppa

Ingredienser:
400 g nötfärs (fast helst älgfärs)
2 gula lökar
4 potatisar
1 röd paprika
1 gul paprika
4 köttbuljongtärningar
12 dl vatten
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
2 tsk soja
2 krm cayennepeppar
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
salt
Gör så här:
Skala och hacka löken. Skala och skär potatisen i tärningar. Kärna ur paprikorna och skär dem i tärningar.
Fräs löken och paprikorna i smöret i en stor kastrull. Tillsätt potatis, buljongtärningar, vatten, tomatpuré och paprikapulver. Låt koka under lock ca 15 min.
Bryn köttfärsen i en stekpanna. Lägg den i soppan tillsammans med soja, cayennepeppar, pressad vitlök och lite salt. Smaka av och låt koka ihop ca 5 min.
Servera med en klick gräddfil och något gott bröd!

Toast Skagen

Ingredienser:
~170 g skalade räkor (1 pkt i lake)
2 ½ dl creme fraiche
2-3 msk majonäs
2 msk rödlök
lite dill
2-3 tsk stenbitsrom (plus ev. garnering)
salt, peppar
några skivor vitt bröd
Gör så här:
Hacka räkorna grovt, blanda dem med creme fraiche och majonäs (smaka dig fram). Blanda i rödlöken, dillen, rommen och salta/peppra. Smaka av och ta lite mer av något om det behövs. Låt helst röran stå och dra minst 1 h innan den serveras. Servera på ett nyrostat bröd.

Tjälknöl

Ingredienser:
1-1½ kg fryst stek, helst älg men här användes fransyska
1 L vatten
1 dl salt
1 tsk torkad timjan
½ tsk svartpeppar
2 lagerblad
Gör så här:
Sätt ugnen på 75 grader (kvällen innan du tänkt äta steken). Sätt in den i en liten form, helt fryst ska den vara!
Sätt in en stektermometer efter ett par timmar, steken behöver 6-10 h i ugnen (beroende på storlek osv). Förbered lagen genom att koka upp samtliga ingredienser, låt den kallna över natten (då tjälknölen är i ugnen).
När innertemperaturen är 68 grader är den rosa (som på bilden), ta ut steken och lägg den i den kalla lagen, låt den vara där 4-5 h (låt den inte ligga för länge). Skiva upp den och servera med t.e.x potatisgratäng och rödvinssås :)

Fläskfilé m smaksatt creme fraiche




1 fläskfile
1 burk creme fraiche med smak, soltorkade tomater och fetaost
basilika.

Skär fläskfilen i mitten, på med fraishen och ös på med massa basilika. In i ugnen på 225 tills fläskfilen är klar.

Servera med pasta!

Kassler med ananas




Kassler
1 burk ananas
1 banan
ca 2,5 dl grädde
1 dl chilisås
riven ost

skiiva kassler, ananas och banan och lägg i en ugnsform.

Vispa grädden halft fluffig, blanda i chilisåsen. Häll över kasslern. Strö sedan på lite riven ost.

In i ugnen på 225 tills gratängen fått fin färg. Servera med ris och sallad.


Minismörgåstårta



Det var svårt att göra den lilla tårta vacker :P

Jag använde mig av ett glas för att göra ringarna i brödet. 3 st till varje torn.

Till 4 st :
12 frallor

Fyllning:
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
150 g rökt skinka
1 tärnad avokado
1 msk basilika
tomatklyftor
salt
peppar

Skiva avokadon och skinkan och tomaterna,blanda ihop allt med rörorna, krydda med salt, peppar och en hel del basilika.

Smeta ut på ena brödet, på med nästa och kleta på mer och sedan ett till bröd. Högst upp la jag sedan mjukost och skrev första bokstaven i namnet med vindruvor. Sen lindade jag in macktornet i skinka så man döljer brödet.

Gott!

Toblerone cheesekake




400 g maryland cookies
125 g smör
2 1/2 dl kesella
400 g philadelphiaost
1 dl strösocker
3 ägg
200 g toblerone (eller annan choklad, jag använde mig av vanlig mjölkchoklad och dajm)

Garnerna med tobleroner och hallon.


:Krossa kexen i en matberedare och blanda i smör. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant. Grädda i ugnen  i 1745 grader 8 minuter och låt sedan svalna.

vispa ihop kessela, philadelphiaost och socker till en smer, rör i äggem ett i taget. Smält chokladen över ett vattenbad och blanda ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i 125 grader i 40 min.

Låt den kallna och stå i kyl ca 5 timmar före servering. Strö över hyvlad tobleroner och hallon.

Kycklingpasta



Denna pasta bjöd jag på när vi har haft "halv 8 hos mig" den är riktigt god och ett säkert kort ;)

4- 5 st kycklingfileer
2 vitlöksklyftor
2 tomater eller några körsbärstomater
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 tsk oregano
2 1/2 dl mellangrädde
150 gr fetaost
soltorkad tomat


Stek kycklingen i bitar, lägg i vitlöken och låt den fräsa med kycklingen. Krydda med salt, peppar och oregano. Häll över grädden och låt koka. Smula sen ner fetaosten, lägg ner tomaterna och den soltorkade tomaten strax innan servering.

Servera med tagiatelle. Mumma!!=)

Flämtande Uttern




1 Grillad kyckling eller 3 -4 kycklingfileer
1 paprika
1 burk majs
3 dl grädde
1 tsk curry
1,5 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 vitlöksklyftor

Rensa kycklingen eller bryn kycklingfilen i bitar. Lägg i en ugnsform. Bryn paprika och majsen, fördela över kycklingen. vispa grädden, blanda med curry, sambal, chutney och vitlöken. Klick ut över kycklingen.

In i ugnen på 225 grader i ca 25 - 30 min. Server med ris och en härlig grönsallad :)

Tekakor m. havregryn

Ingredienser:
ca 12-13 dl mjöl
50 g jäst
½ dl sirap
2½ dl havregryn
5 dl mjölk (+ lite mjölk att pensla med)
100 g smält smör
lite salt
Gör så här:
Blanda havregrynen och mjölken och låt det stå ett tag. Smält smöret under tiden. Häll i smöret och sirapen i mjölkblandningen och värm den till 37 grader (om det är färsk jäst, vid torrjäst behövs ca 43-45 grader). Rör ner jästen. Häll i saltet och mjölet och vispa med elvisp (degkrokar). Börja med ca 10 dl mjöl och häll på mer om det behövs, degen ska släppa från kanterna. Täck degen med en bakduk och låt den jäsa ca 30 min.
Dela upp degen och rulla ca 20 bollar som läggs på en plåt och plattas ut med handen (mina var ca 7 cm i diameter, 1 cm höga). Nagga bröden och låt de jäsa ytterligare ca 20 min. Sätt in dem i ugnen, 225 grader, i ca 10 min. Pensla dem med mjölk direkt när de kommer ut.

Lax m. västerbottenost och vitvinssås

Ingredienser:
400 laxfilé
1 purjolök
100 g västerbottensost
2½ vitt vin (använde Grand Sud denna gång, finns som 2.5 dl-tetror för 21 kr på systemet!)
2 charlottenlökar
1 dl grädde
en fiskbuljongstärning
lite mjöl
Gör så här:
Lägg laxfilén i en smord ugnsform. Salta och peppra på båda sidor. Lägg på västerbottenosten och skivad purjolök. Hacka charlottenlöken och fräs den i en kastrull på spisen. Häll på vinet och fiskbuljongen och låt koka ca 5 min. Tillsätt grädden och lite mjöl så det blir bra konstistens. Häll såsen över laxen och sätt in i ugnen (200 grader) tills laxen är klar (ca 20 min).
Servera med pressad potatis eller potatismos (koka potatis, mosa, tillsätt smör och grädde så det blir bra konstistens. Krydda med salt/peppar)
MUMS!

Brytbröd

Ingredienser:
25 g jäst
½ dl olivolja
1 dl mjölk
1½ dl vatten
½ tsk salt
6-7 dl vetemjöl
2 dl västerbottenost
1 dl krossat linfrö
ägg, sesamfrön och lite havssalt till garnering
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader och blanda i jästen. Tillsätt vattnet, oljan, osten och saltet. Tillsätt linfröet och mjölet (börja med lite i taget) och arbeta den till en smidig deg (jag använde elvisp med degkrokar). Låt degen jäsa under bakduk ca 1 h.
Gör en rulle av degen på en lätt mjölad bänk, skär ut ca 13 bitar och gör bollar av dem. Sätt bollarna i en rund smord bakform (med avtagbara kanter) och låt jäsa ca 30 min.
Pensla bullarna med uppvispad ägg, strö på sesamfrön och lite havssalt.
Grädda ganska långt ner i ugnen, 200 grader, ca 15-20 min.
Perfekt buffébröd!


RSS 2.0