Blåbärs och citronpaj med kolaglasyr
Mördegsskal
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 msk socker
125 g smör eller margarin
Fyllning
4 ägg
1 dl socker
2 msk potatismjöl
1/2 dl vispgrädde
1 dl saft från citron
finrivet skal från citron
3 dl färska blåbär
kolasås
3/4 dl vispgrädde
2 msk socker
s msk ljus sirap
1 msk smör eller margarin
- Sätt ungen på 200 grader
- mördegsskal: hacka snabbt samman alla ingredienser till mördegen. tryck ut degen jämnt i botten och en bit uoo på kanten i en bakform. ställ i kylskåp i va 30 min
- Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 10 min
- fyllning. Vispa samman ägg och socker lätt, sikta ner potatimjölet och rör om. Tillsätt grädde, citronsaft och skal. rör smeten slät. häll smeten i mördegsskalet och strö över blåbären.
- ställ in formen i nedre delel i ugnen och grädda i 12,15 minuter. Fyllningen bör inte vara helt fast, utan kalddig i mitten då pajen är färdig. den stelnar ytterligare efter gräddningen. ta ut pajen och låt pajen kallna.
- kolassås. mät upp alla ingridiensr, utom matfettet, i en kall kastrull. värm upp under omrörning och låt koka i ca 5 minuter. eller tills den börja tjockna någor. ta kastrullen från värmen och rör ner matfettet.
- ringa över kolasåsen,
Kommentarer
Trackback